پنجشنبه, شهریور ۲۲, ۱۴۰۳
مقالات

آیا کلام خدا نازل شده و یا الهام گردیده است؟

✍️ برادر نکهت جان:

ما ایمان داریم که کتاب مقدس تنها مکاشفه خداوند است برای انسان ها، این کتاب از طریق الهام الهی به دست بشر رسیده و مبرا از هر عیب و خطا می باشد. کتاب مقدس توسط انسان ها اما با هدایت روحانی روح القدس، به نگارش درآمده است. برای داشتن ایمان حقیقی و زندگی مسیحائی، این کتاب منبع ممتاز و برجسته حقایق است. این کتاب الهام خداوند و حقیقی است، بی هیچ خطا و اشتباه .

در این مقاله سعی شده تا با توجه به اعتقادات ما در رابطه با کتاب مقدس، به این سوال پاسخ داده شود که در کلام خدا، تفاوت بین نازل شدن و الهام شدن در چیست؟

  نازل شدن به این معنی است که نکته یا مطلبی، از بالا بر فرد فرود می آید و شخص، آن را دریافت و مکتوب می کند؛ ولی وقتی صحبت از الهام می شود یعنی این کلام، از طرف خداوند و به وسیله روح القدس در وجود انسان قرار داده می شود.

آیا این دو با هم تفاوت دارند؟  یعنی تفاوت بین نازل شدن و الهام شدن چیست؟

ارتباط واژه ها در مسیحیت و در اسلام، در رابطه با سوالی که در بالا مطرح شد به صورت خیلی شفاف و واضح می باشد. در مسیحیت خدا (یهوه) به صورت الهام شدن، کلام خود را به بشر می رساند. به این معنی که چیزی از بیرون به آنها وارد نمی شد بلکه درون و در داخل وجود انسان، به او الهام می شد .

در اسلام  و چیزی که در بین مسلمانان به عنوان اعتقاد وجود دارد، “الله” از سمت بالا به پایین و از طریق وحی و نازل شدن، پیام خود را به آنها می رساند . 

اکنون سوال اینجاست  که کلمه وحی، به چه معنی می باشد؟

وحی شدن یعنی از بیرون پیامی به انسان نازل شود، مانند یک دیکته که آن را می نویسیم و کسی به ما آن را داده است  و از درون پیامبران به وسیله روح خداوند، بوجود نیامده است .

توجه کنید که وحی، با کلمه  بر و نازل شدن هم ارتباط پیدا می کند. یعنی پیام بر نبی نازل شد. کلمه وحی با عمل انسان صورت نمی گیرد بلکه فقط از آن خدا است. معمولا نزول وحی، بدون واسطه یا از صحبت آنها به صورت پنهانی و یا از ورای حجاب است. یعنی در روش نزول وحی، الله منفصل و جدا از انسان است.

دوم سموئیل  فصل ۲۳ آیه ۲  می فرماید: روح خداوند به وسیله من سخن می گوید ، کلام او از زبان ما جاری است.”

 در آیه ی بالا می توانیم به این نتیجه برسیم که کلام خداوند از طریق روح القدس به زبان جاری شده و از طریق الهام الهی به دست بشر رسیده است .

وحی در ادیان دیگر، به این صورت بیان شده است : “کیفیت نزول وحى بر پیامبران نیز به سه شکل می‌باشد: تکلم خداوند بدون واسطه، تکلم از وراى حجاب، و تکلم از راه فرستاده و فرشته وحى.

کیفیت نزول وحی بر پیامبران، به سه شکل می باشد :

۱-  تکلم خداوند بدون واسطه. 

۲-  تکلم از ورای حجاب. 

۳-  تکلم از راه فرستاده و فرشته وحی.

در سه نکته ذکر شده در بالا می توان به این نتیجه رسید که وحی، از سمت بالا به پایین حرکت کرده است که انسان بتواند آن را به صورت دیکته نوشته و برای دیگران بیان کند. 

درک کلمه الهام به طور کامل تر :

کلمه الهام یعنی حرکت از سمت نزدیک و یا از درون ایجاد شده، بین خدا و پیام رسان ارتباط برقرار می گردد  و زمینه شخصی و صمیمی را فراهم می نماید. در حقیقت به واسطه روح خدا و شخص مقدس، پیام رسانده می شود .

الهام با کلمه های در، بین و قلب ارتباط  برقرار می کند. الهام همکاری و رابطه دائم خدا با انسان را نشان می دهد، یعنی رابطه خدا از انسان جدا و منفصل نیست؛ او در الهام نزدیک، فعال و حاضر است .

 خدا – یهوهآلله
ارتباط واژه هابه، بین، و الهام شدنبر، وحی و نازل شدن
 در یا از سمت همراه،از سمت بالا به پایین

تفاوت نزول وحی و الهام چیست؟

نزول وحی، حرکت از بالا به پایین است اما در الهام، خدا پهلو به پهلوی شخص مقدس است .

نزول وحی از بالا بر پیامبر می آید اما الهام از روح خدا در نزد  یا درون پیام رسان جاری است .

در حقیقت در کلام خدا، وحی یک نوعی از الهام است. یعنی موسی ده فرمان خدا را مانند دیکته در سنگ یافت کرد، پس نتیجه می گیریم  که وحی کتاب مقدس، نوعی الهام است .یعنی کتاب مقدس از الهام خداوند است و خداوند مستقیم صحبت می کند .

آیا کلام خداوند نازل شده و یا الهام گردیده است؟ 

در اصل، کلام خداوند با الهام به نگارش در آمده است. یعنی با برقراری رابطه و صمیمیت با روح خدا، نه بدون رابطه و به صورت نزول وحی .

در حقیقت کلام خدا با الهام روح، به درون شخص مقدس آمده است. خدا با روح قدوس خود صحبت کرده و این مکتوب عاشقانه را به ما هدیه داده است .

در عهد قدیم، روح القدس درون و یا نزد انسان ها بوده ولی همیشگی نبوده است؛ ولی در عهد جدید  بیشتر در این مورد بیان شده که در درون انسان ها وجود داشته است .

ارمیای نبی در کتاب ارمیا فصل ۱ می فرماید: 

« ۴ خداوند به من گفت: 

۵   قبل از آنکه به تو هستی بخشم تو را برگزیدم و قبل از آنکه به دنیا بیایی، تو را انتخاب کردم تا پیام آوری برای تمام ملتها باشی

۶ در جواب گفتم: ای خداوند متعال، من خیلی جوان هستم و نمی دانم چگونه سخن بگویم. 

۷  اما خداوند به من گفت:  نگو که خیلی جوانی، در عوض به نزد مردمی که تو را می فرستم برو و هر چه به تو دستور می دهم به آنها بگو  .

۸  از آنها نترس، چون من با تو خواهم بود و از تو حمایت خواهم کرد، من خداوند – چنین گفته ام .

۹–  آنگاه خداوند لبهای مرا لمس کرد و به من گفت: گوش بده، من آنچه را که باید بگویی در دهانت خواهم گذاشت .

۱۰  من امروز به تو قدرتی می دهم که بتوانی ملتها و دولت ها را ریشه کن کنی، ویران و واژگون سازی و دوباره بسازی و از نو بکاری.» ( ترجمه مژده ) 

در میان ترجمه های کتاب مقدس، در ترجمه  قدیم به این نکته اشاره شده که ، پس کلام خداوند بر من نازل شده  (ارمیا نبی ۴:۱ و ۱۱).

حال سوال اینجاست که به چه دلیل از کلمه ی نازل شدن در ترجمه های قدیم استفاده شده است؟ 

در آن زمان مترجم، ویلیام گلن با یک مسلمان( میرزا محمد جعفر شیرازی) جهت ترجمه کامل عهد عتیق همکاری نموده وبه همین دلیل بین دو کلمه الهام و نزول اهمیتی قائل نشده است. نکته دیگری که قابل توجه است، در زبان انگلیسی از کلمه unto استفاده شده بود که از نگاه کلمه، “ بر آن”  است اما معنی واقعی آن “به” می باشد و نیز به زبان عبری، بر آن، نیست بلکه “به ارمیا گفته شده است” می باشد. 

در نتیجه  :

  • کلام خدا با الهام به رسولان در دسترس ما قرار گرفته است و نباید به این صورت برداشت شود که کلام خدا مانند ادیان دیگر نازل شده و خدا از دور و یا از بالا با پیام رسانان صحبت کرده است. 

بار دیگر توجه نمایید که ارمیا فصل ۱ آیه ۸-۹  می فرماید : 

« از آنها نترس، چون من با تو خواهم بود و از تو حمایت خواهم کرد ، من – خداوند – چنین گفته ام.

آنگاه خداوند لبهای مرا لمس کرد و به من گفت: گوش بده، من آنچه را که باید بگویی در دهانت خواهم گذاشت. »

پس با توجه به این آیه متوجه می شویم که کلام خداوند الهام شده و نازل نشده است و این نشان می دهد که چگونه کلام خداوند به لب های ارمیا الهام شده است .

امروز وقتی ما صحبت می کنیم باید متوجه معنی کلمات شویم، زیرا به کار بردن درست واژه ها خیلی مهم است .

سلامتی و برکت روز افزون خداوند و درک عمیق واژه های کلام خدا را برای شما خواستارم .


One thought on “آیا کلام خدا نازل شده و یا الهام گردیده است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *